la casa de papel

La casa de papel, moneyheist ή η τέλεια ληστεία έτσι ονομάζεται η σειρά που όλος ο κόσμος και κυρίως η Ευρώπη ασχολείται μαζί της. Εδώ στη Κύπρο που είμαστε ένα μικρό νησί της Ευρώπης και έχουμε κάνει ήδη πάρτι με θέμα τη συγκεκριμένη σειρά χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές μάσκες του ζωγράφου Salvador Dali και στα club μας πλέον είναι αναμενόμενο να ακούσουμε το remix του τραγουδιού Bella Ciao που δίνει μια γεύση πολέμου και μυστήριου ότι δηλαδή διαδραματίζεται εντός εισαγωγικών και στη σειρά την ίδια.

Μόλις 4 νύχτες (και θα έλεγα και μέρες αφού το ξημέρωνα) μου πήρε για να τελειώσω τη σειρά και να μπω στο νόημα. Η σειρά αποτελείτε μέχρι τώρα από 2 κύκλους με 10-13 επεισόδια ο κάθε κύκλος. Αναμένεται και 3ος κύκλος της σειράς! Σκοπός μου αλλά και σκοπός του άρθρου ήταν να κατανοήσω τη σειρά και γιατί όλοι έχουν τρελαθεί μαζί της και είναι πλέον θέμα συζήτησης. Μετά από 4 μέρες αυπνίας σχεδόν έχω να πω πως έχω καταλάβει τον ενθουσιασμό τον θεατών.

 

Είναι από τις πιο έξυπνες σειρές που είδα ποτέ μου. Γιατί το πιστεύω αυτό;

Η ληστεία.

Στη ληστεία εμπλέκονται διάφορα άτομα – “χαμένα κορμιά που δεν έχουν τίποτα απολύτως να χάσουν. Τα άτομα αυτά που λαμβάνουν μέρος στη ληστεία αποτελούνται από διάφορες ηλικίες (18- σχεδόν 60) και το κάθε άτομα έχει τα προβλήματα της ηλικίας του καθώς και τις σκέψεις της κάθε ηλικίας. Βλέπουμε την ανωριμότητα, την παρορμητικότητα , την αθωότητα και πολλά μυστικά της συμμορίας όπως συμβαίνει και στη.. αληθινή μας ζωή! Έτσι ήταν πολύ εύκολο για το κοινό να δείξει εμπάθεια σε κάποιους ή και σε όλους τους χαρακτήρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα παρατσούκλια των χαρακτήρων ήταν από πόλεις της Ευρώπης και έτσι είχαμε πολλούς συνειρμούς σαν θεατές!

Η γλώσσα.

Στη σειρά μιλούν κυρίως ισπανικά που οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη γλώσσα ( παρόλο που είναι πανέμορφη!) και έτσι δεν μπορούμε να χάσουμε δευτερόλεπτο από την οθόνη αφού είναι πολύ σημαντικοί σε αυτή τη φάση οι.. υπότιτλοι! 

Το τέλος του κάθε επεισοδίου.

Σε κάθε επεισόδιο η μόνη μας έγνοια είναι κατά πόσο η ληστεία αυτή θα πετύχει ή όχι. Σε κάθε επεισόδιο δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε ή να κλείσουμε την οθόνη αφού 30 δεύτερα πριν τελειώσει το επεισόδιο γίνεται κάτι συγκλονιστικό που μπορεί να καταστρέψει τα πάντα. Μόνο πανικός μετά από κάθε επεισόδιο!

Κοινωνική προσέγγιση της σειράς στις κοινωνικό- οικονομικές και πολιτικές τάξεις

Αυτό και αν ήταν ενδιαφέρον. Τι προσέξαμε στη σειρά;

Οι πλούσιοι είναι αυτοί που δουλεύουν στις τράπεζες σε υψηλές κυρίως θέσεις, είναι αυτοί που δουλεύουν για τη κυβέρνηση σε υψηλά πόστα και έχουν τα .. μέσα . 

Ωφελημένα είναι τα παιδιά του ιδιωτικού σχολείου.

Και η αστυνομία είναι κάπου ανάμεσα ( μεσαία τάξη). Δηλαδή στη τάξη των πλουσίων με τις διασυνδέσεις που έχουν αλλά έχουν εντριβή και με τους απλούς πολίτες αφού είναι και τα δύο στα καθήκοντα τους.

Από την άλλη πλευρά .. έχουμε τον απλό λαό και φτωχό λαό που εμφανίζεται στη σειρά ως.. κλέφτες. Κάπου εδώ αρχίζει η σύνδεση του κλέφτη της σειράς με τον απλό καθημερινό Ευρωπαίο πολίτη που παρακολουθεί τη σειρά. Ο περισσότερος κόσμος της Ευρώπης όπου δεν ανήκει στις πιο πάνω τάξεις που ανάφερα ανήκει στις κατώτερες ή μεσαίες τάξεις. Όπως και οι κλέφτες. Έτσι άρχισε να δημιουργείται εμπάθεια του κοινού με τους πρωταγωνιστές της σειράς. Η σειρά αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας! 

Αναφορές σε ιστορικά γεγονότα με την Ευρώπη στο υπόβαθρο

Στο σημείο όπου ο ” Professor ” ο εγκέφαλος της υπόθεσης έρχεται σε κάποια φάση αντιμέτωπος με μέλος της αστυνομίας , αναφέρει διάφορα γεγονότα που έπληξαν την Ευρώπη. Γεγονότα που τον οδήγησαν στη απόφαση και στη “δράση” της ληστείας. Τι είπε;

” Έμαθες να τα βλέπεις όλα καλά ή κακά. Αλλά αυτό που κάνουμε το βρίσκεις σωστό αν το κάνουν όλοι. Το 2011 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβγαλε 171 δις. ευρώ από το .. πουθενά. Το 2012 , 183 δις. ευρώ. Το 2013, 145 δις. ευρώ. Που πήγαιναν αυτά τα λεφτά; Στις τράπεζες, κατευθείαν στους πλούσιους. Είπαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λήστεψε κόσμο; “Ενέσεις ρευστότητας” το είπαν. “

 

Για τους πιο πάνω λόγους συστήνω ανεπιφύλακτα τη σειρά αυτή. Το “La casa de Papel” μίλησε στη καρδία, στο μυαλό και στις ανησυχίες του μέσου Ευρωπαίου πολίτη. Αναφέρθηκε στις τράπεζες, στα χαμένα χρήματα δια μαγείας, στις κοινωνικές σχέσεις πλουσίων και φτωχών. Είναι άμεσα επίκαιρα όλα όσα αναφέρονται και διαδραματίζονται στη σειρά και πάντα θα είναι. Όσο υπάρχουν κοινωνικές τάξεις πάντα θα συναντούμε τέτοιες καταστάσεις.

Κλείνω το άρθρο με τις τελευταίες φράσεις της ίδιας της σειράς.

” Μεγάλο μέρος του κοινού θεωρεί νόμιμη την πράξη της ληστείας ως διαμαρτυρία της καθεστηκυίας τάξης. Το θέμα συζητείται στα κοινωνικά δίκτυα!” 

Οι σκέψεις δικές σας.