police mitsero

Από τις 14 Απριλίου όλη η Κύπρος παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις για τον φόνο στο μεταλλείο του Μιτσερού που έμμελε να είναι η αρχή μιας πρωτοφανούς υπόθεσης για τα κυπριακά δεδομένα, μια υπόθεση κατα συρροή δολοφονιών.

O ένοχος; Ένας 35χρονος Ελληνοκύπριος Μόνιμος Υπαξιωματικός της Εθνική Φρουράς με το ψευδώνυμο Ορέστης, που ήταν το όνομα που χρησιμοποιούσε στον ψεύτικο λογαριασμό του στο Facebook. Τα θύματα του; Επτά μέχρι στιγμής, όλες αλλοδαπές γυναίκες που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην Κύπρο που να ‘ξεραν… Ανάμεσα στα θύματα και δύο μικρά παιδιά μια 6χρονη και μια 8χρονη. Τρία από τα θύματα του τα έβαλε μέσα σε ταξιδιωτικές βαλίτσες και τα πέταξε στην κόκκινη λίμνη του Μιτσερού, τα άλλα δύο στο φρεάτιο, ένα στο πεδίο βολής και το άλλο σε μια άλλη λίμνη.  

Τα ερωτήματα πολλά και οι απαντήσεις πολύ ντροπιαστηκές για να δοθούν.

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί οι αστυνομικές αρχές της χώρας δεν βρήκαν κάτι νωρίτερα. Γιατί δεν έψαξαν αυτές τις γυναίκες με τα ανήλικα παιδιά τους όταν εξαφανίστηκαν. Αλλά βλέπεις ήταν αλλοδαπές, ξένες, και αυτές οι γυναίκες είναι συχνό φαινόμενο να φεύγουν για να πάνε κάπου που τους δίνουν περισσότερα χρήματα ή στα κατεχόμενα. Επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεν χρειάζεται οι αρμόδιες αρχές να ψάξουν και πολύ, απλά θα βάλουν μια αγγελία στην εφημερίδα “ελλιπών πρόσωπο” και τελείωσε το ζήτημα. Αν βρεθούν καλώς αλλιώς πάμε παρακάτω.       

Στο παρακάτω λοιπόν τυχαία ένας τουρίστας βρίσκει το πρώτο πτώμα στο φρεάτιο και λίγες μέρες μετά έχουμε τον δολοφόνο και ψάχνουμε για τα πτώματα. Λογική εξέλιξη για τα κυπριακά δεδομένα, δεν νομίζετε; Όπως λογικό ήταν το να βλέπεις βαλίτσες πεταμένες σε μια λίμνη, όπως φάνηκε και από τις φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, χωρίς να σου κινήσουν κάποια περιέργεια, γιατί φυσικά σαν Κύπριοι έχουμε μάθει να πετάμε τα σκουπίδια μας δεξιά και αριστερά, τίποτα το παράξενο το παράξενο λοιπόν!

Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί επιτράπηκε να βγει στην δημοσιότητα η φωτογραφία και το πραγματικό όνομα του δράστη; Όχι, δεν το λέω για την δική του προστασία αλλά για την προστασία κυρίως των παιδιών του, της πρώην γυναίκας αλλά και του συγγενικού και φιλικού του περιβάλλοντος που πλέον έχουν στοχοποιηθεί. Δεν έχουν φταίξει σε τίποτα και το σοκ που περνούν οι ίδιοι από τις αποκαλύψεις είναι ήδη μεγάλο.

Φαίνεται όμως σαν κοινωνία και σαν κράτος δεν μαθαίνουμε και δεν σκεφτόμαστε αφού κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με το διπλό φονικό του Στροβόλου όταν το 15χρονο παιδί κατηγορείτο για την δολοφονία των γονιών του, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να βουίζουν χωρίς να σκέφτεται κανείς την ψυχολογία του παιδιού που μόλις είχε χάσει τους γονείς του. Τα άτομα αυτά θα έπρεπε να τα προστατεύουμε και να είμαστε δίπλα τους αλλά εμείς αντιθέτως καθαρά για το  κουτσομπολιό και την περιέργεια μας, τους έχουμε κάνει στόχους. Βγάλαμε στην φόρα τα στοιχεία του δράστη χωρίς να σκεφτούμε ποιοι θα επηρεαστούν, πως και πόσο. Επικεντρωθήκαμε στο ποιος είναι αυτός και μετά στο τι έκανε. 

Να μην ξεχάσω κλείνοντας και την τραγική ειρωνεία! Πόσες φορές έχουμε ακούσει την φράση “πρόσεχε τζιαι έσσιει ξένους που πειράζουν”; Λοιπόν αποδεικνύεται προς έκπληξη πολλών πως οι εγκληματίες και οι δολοφόνοι δεν χωρίζονται σε εθνικότητες, σε θρησκείες, σε χρώμα ούτε σε κοινωνικές τάξεις και σε επαγγέλματα. Επίσης για όσους πίστευαν πως τέτοια πράγματα, όπως και άλλα πολλά, δεν συμβαίνουν στην Κύπρο, λυπάμαι που έχουν ξυπνήσει τόσο απότομα κάποια στιγμή έπρεπε όμως! Πολλά πράγματα γίνονται στην χώρα μας, απλά γίνονται κάτω απ΄ την μύτη μας ή εμείς κάνουμε τα στραβά μάτια! Ελπίζω τώρα να επιστρέψουν πολλοί στην πραγματικότητα γιατί φαίνεται πως χρόνια τώρα ζούσαν σε μια ουτοπία!

Λοιπόν, για να μην ξεχνιόμαστε Κύπρος 2019 συγχαρητήρια για άλλη μια φορά!