school

Αυτή η ερώτηση είναι αρκετά επίκαιρη. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που πάντα δυστυχώς καταρρέουν, μαζί τους και η παιδεία. Η παιδεία όμως και η εκπαίδευση είναι τα πιο βασικά στάδια του ανθρώπου. Είμαστε τόσα χρόνια στα θρανία – τουλάχιστον δώδεκα και πολλά χαρακτηριστικά μας έχουν αναπτυχθεί λόγω του σχολικού μας και εκπαιδευτικού μας περιβάλλοντος. Είμαστε 8 ώρες την ημέρα με τα ίδια άτομα και τους ίδιους ή όχι καθηγητές που θέλωντας ή μη έχουν επιρροή πάνω μας.

Άραγε τι να προτιμήσουμε.. το δημόσιο ή το ιδιωτικό σχολείο;

Όπως όλα στα ζωή έτσι και τα σχολεία δημόσια ή ιδιωτικά έχουν τα θετικά τους έχουν και τα αρνητικά τους.

Στα δημόσια σχολεία υπάρχει ευρύ φάσμα ανθρώπων από μαθητές- καθηγητές μέχρι και τους τεχνικούς του σχολείου. Υπάρχουν διάφορες ιδέες και κουλτούρες σε μαζικό αριθμό. Είναι μεγάλα σε μέγεθος με σπουδαίες εγκαταστάσεις (κάποια απο αυτά!) και είναι φιλόξενα για όλους τους μαθητές είτε είναι θετικών επιστημών είτε θεωρητικών είτε και καλλιτεχνικών ακόμα και αθλητικών. Έχουν ευρύ φάσμα σε ενδιάφεροντα μαθήματα και έχουν διάφορες επιλογές. Οι ώρες που πηγαίνουν και φεύγουν οι μαθητές είναι αρκετά σωστές και πρακτικές.Οι καθηγητές εκεί και οι διευθυντές είναι αρκετά έμπειροι και αν θέλουν μπορούν να βοηθήσουν πολύ τους μαθητές τους αλλά και το χώρο γενικότερα της παιδείας. Απο την άλλη βέβαια.. λόγω της πολυκοσμίας δημιουργούνται πιο εύκολα “κλικκούες” διαφόρων ειδών που κάποιες απο αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνες σε σημείο σχολικού εκφοβισμού. Υπάρχουν μεγάλα κρούσματα αλητείας- ναρκωτικών και διάφορων φασαριών που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς. Οι μαθητές είναι εύκολο να χαθούν στην ελευθέρια μαθημάτων που τους παρέχονται και να μην ξέρουν που θα καταλήξουν.

Στα ιδιωτικά σχολεία υπάρχει περισσότερη πειθαρχία και εκπαίδευση. Δίνεις χρήματα και έχεις δικαίωμα να ξέρεις και να απαιτείς για το παιδί σου το καλύτερο και το πιο υγιές περιβάλλον. Τα μαθήματα είναι συγκεκριμένα – αυστηρά και καθοδηγητικά για το μέλλον με κατευθύνσεις σταθερές – θετικές ή θεωρητικές κυρίως. Είναι ένα μικρό περιβάλλον όπου αυτό μπορεί να βοηθήσει καθηγητές- προσωπικό και μαθητές στη καλύτερη του οργάνωση. Οι τάξεις δεν είναι υπερπλήρεις και σε μεγάλο αριθμό και έτσι τα παιδιά συγκεντρώνονται πιο εύκολα.Τα περισσότερα ιδιωτικά παρέχουν και υπηρεσίες του τύπου φαγητό, πισίνα, γυμναστήριο και πολλά άλλα που είναι εξίσου σημαντικά για έναν μαθητή. Οι καθηγητές είναι κυρίως νεαροί (αφού ακόμα δεν έχουν διωριστεί και καλή τους τύχη για αυτό) και έχουν συνήθως όρεξη για δουλειά την οποία αγαπούν. Απο την άλλη… το ότι δεν υπάρχει πολύς κόσμος δημιουργείται άγχος και κλειστομυαλοσίνη στους μαθητές αφού μέχρι εκεί ξέρουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά του ιδιωτικού δύσκολευονται περισσότερο απο τα άλλα παιδιά σε κοινωνικοποιήση ακόμα και στη φάση των σπουδών τους. Τα μαθήματα που παρέχονται δεν σου επιτρέπουν και πολύ να ανοίξεις τα φτερά σου και να ονειρευτείς – να χαλαρώσεις που είναι κάτι που χρειάζεται επίσης. Φυσικά και μπορούν να υπάρξουν διάφορα κρούσματα ναρκωτικών (ειδικά σε αυτά τα σχολεία που.. χρήματα υπάρχουν) και κρούσματα σχολικού εκφοβισμού.. μόνο που στα ιδιωτικά είναι πιο εύκολο να διακοπεί αυτή η κατάσταση όταν γίνει αντιληπτή.Και εννοείτε πως και τα παιδιά του ιδιωτικού χρειάζονται και θα χρειάζονται φροντιστήρια. Δεν γλύτωνουμε τίποτα!

Τελικά που είμαστε; Πουθενά. Η κατάληξη η τελική για τη παιδεία πάντα θα είναι διχασμένη και δεν θα έχουμε σωστή απάντηση για το που να στείλουμε τα παιδιά μας για να μάθουν και να είναι χαρούμενα.. ταυτόχρονα! Αυτά που ανάφερα πιο πάνω δεν είναι σταθερές μεταβλητές και εννοείτε πως υπάρχουν πολύ καλά σχολεία τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά. Τι να κάνετε;

Να είσαστε δίπλα στα παιδιά σας και να τα στηρίζετε. Να τα ακούτε και να τα σέβεστε. Όπου και να πάνε και σε όποια φάση της ζωής τους θα βρούν δυσκολίες και πειρασμούς μπροστά τους.. φτάνει να έχουν άτομα κοντά τους να τα καθοδηγήσουν πάντα όμως με τη απαραίτητη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Και κάτι άλλο.. επιτέλους διορίστε μας και εμάς τους Κοινωνιολόγους και Ψυχολόγους. Χρειάζομαστε και στα δύο σχολεία και σίγουρα όλα θα κυλούν όχι απαραίτητα απόλυτα ομαλά αλλά διαφορά θα υπάρξει.

Οι σκέψεις δικές σας.